Dil ve Konuşma Bozukluğu Nedir?

  • Anasayfa
  • Dil ve Konuşma Bozukluğu Nedir?
Shape Image One
Dil ve Konuşma Bozukluğu Nedir?

Dil ve Konuşma Bozukluğu Nedir?

Dil ve konuşma bozukluğunu kendi içinde ikiye ayırmak mümkündür. Dil bozukluğu, bir bireyin diğer bireyleri anlamakta ve düşündüklerini anlaşılır cümlelerle paylaşmakta zorluk yaşaması olarak ifade edilebilmektedir. Konuşma bozukluğu ise, bir bireyin sesleri net anlaşılır şekilde telaffuz edememesi, sesleri, heceleri ya da sözcükleri üretmede sorun yaşaması, ses düzeyinde sıkıntısı olması veya kekemelik gibi konuşmasını akıcı olmayan bir hale getiren faktörlerin bulunması olarak ifade edilebilmektedir.

Konuşma fiziksel ve zihinsel bir süreç olduğundan pek çok etken konuşma bozukluklarına sebep olabilir. Konuşma bozukluğu, dil kazanımıyla ilgili olabileceği gibi tıbbi ve psikolojik pek çok etkenden de kaynaklanabilir. Konuşma, pek çok organın bir orkestra gibi birlikte çalışmasıyla gerçekleşir. Zihinsel boyutu da olan çok kompleks bir beceri olduğundan konuşma bozukluğu olduğunda da bu engellerden hangisi veya hangilerinin konuşmayı engellediği tespit edilmelidir (Erdem, 2013).

Gölbaşı Özel Eğitim Merkezi bünyesinde gecikmiş dil konuşma, akıcı konuşma bozuklukları, konuşma sesi bozuklukları, gelişimsel dil bozuklukları, beyin hasarına bağlı bozukluklar, yarık damak-dudağa bağlı bozukluklar, işitme problemlerine bağlı bozukluklar gibi dil ve konuşma bozuklukları ile çalışılmaktadır. Bu çalışmalar, ses terapisi ve Milieu doğrudan öğretim tekniği ile desteklenmektedir.

 

Kaynakça

Erdem, İ. (2013). Konuşma eğitimi esnasında karşılaşılan konuşma bozuklukları ve bunları düzeltme yolları. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(11), 416-452.

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi. (2019, 17 Eylül). Erişim adresi http://www.yeditepehastanesi.com.tr/dil-ve-konusma-bozuklugu-nedir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp
Hemen Ara